Rabla Plus 2021: Românii cumpără mai multe mașini electrice decât poate finanța Guvernul

Autor: Cristian Agatie 23 iun. 2021 Știri auto

Românii cumpără mai multe mașini electrice decât poate finanța Guvernul, fapt ce a dus la epuizarea bugetului alocat programului Rabla Plus pentru 2021. Asociația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat suplimentarea fondurilor Rabla Plus destinate persoanelor fizice.

Intră în Galeria FOTO

AFM a anunțat că bugetul alocat inițial pentru persoanele fizice prin programul Rabla Plus 2021 a fost epuizat în aproape două luni de la lansarea programului. Prin urmare, s-a decis suplimentarea bugetului pentru persoane fizice cu 20 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un plus de 10%. Asta înseamnă că românii se vor putea înscrie în continuare în programul Rabla Plus din acest an.

„Bugetul alocat inițial pentru persoanele fizice, în valoare de 200 milioane de lei a fost rezervat integral la aproximativ 2 luni de la lansarea programului, demonstrând interesul cetățenilor față de autovehiculele electrice, mai prietenoase cu mediul înconjurător”, se arată într-un comunicat al AFM.

Cei 200 de milioane alocați inițial ar fi putut permite achiziționarea a cel puțin 4.400 de mașini prin Programul Rabla (în cazul în care toate ar fi fost electrice și mai scumpe de 20.000 de euro. Numărul acestora ar trebui să fie ceva mai mare, însă, având în vedere că multe dosare s-au depus pentru cumpărarea de mașini hibride plug-in, în cazul cărora subvenția este de doar 20.000 de lei, față de 45.000 de lei în cazul mașinilor electrice.

Ultimul raport privind înscrierile în programele Rabla Clasic și Rabla Plus confirmă aceste cifre. Astfel, într-un comunicat, AFM anunță că până la data de 23 iunie, 4.553 de persoane fizice s-au înscris anul acesta în programul Rabla Plus.

Românii cumpără mai multe mașini electrice prin Rabla Plus 2021: AFM a suplimentat bugetul

Până în prezent au fost deja achiziționate 701 de mașini noi prin programul Rabla Plus (419 pur electrice, 282 electrice hibride) și o motocicletă electrică. Persoanele juridice au suplimentat aceste cifre cu alte 179 de mașini, dintre care 103 electrice și 76 hibride plug-in.

În cazul programului Rabla Clasic, , acesta a fost accesat de 26.782 de persane fizice și 394 de persoane juridice. Numărul de mașini care au fost deja achiziționate deja până la această dată este de 15.497 de mașini și 107 motociclete. În cazul persoanelor juridice, acestea au intrat deja în posesia a 97 de mașini.

În cadrul Programului Rabla Plus, se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Acesta a fost majorat de la 6.500 lei, cât era în 2020, la 7.500 lei. Şi prima de casare pentru motociclete a crescut de la 3.500 lei la 5.500 lei. Totodată, și ecobonusul, ce este acordat pe lângă prima de casare, pentru cei care cumpără mașini noi cu propulsie hibrid sau puțin poluante, a crescut la 3.000 lei, pentru maşinile cu sistem de propulsie hibrid, în timp ce ecobonusul pentru maşinile cu emisii mici, cuprinse între 96 şi 124 g/km CO2, a fost majorat la 1.500 de lei.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide